CZAJNIK TURYSTYCZNY KAWIARKA TURYSTYCZNA Z ZAPARZACZEM NA OGNISKO PREKOLATOR ver2 STAINLESS

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: MFH
  • Dostępność: Na ukończeniu Na ukończeniu  (2 szt.)
    Czas realizacji: 24-48h
  • szt.
  • 125,00 zł / szt.

Czajnik turystyczny z zaparzaczem na kawę, herbatę o pojemności 1,2-1,5l

Czajnik turystyczny z pałąkiem do zawieszenia nad ogniskiem. Idealny do wszelkiej aktywności outdoorowej z ukierunkowaniem na turystykę w klasycznym wykonaniu. Wykonany ze stali nierdzewnej. Odporny na uszkodzenia, trwały, o rozsądnej wadze (600 gram). Posiada wygodne uchwyty do przelewania cieczy, szklany uchwyt pokrywki oraz dziubek. Może być używany na kuchenkach turystycznych jak i na otwartym ogniu. Pojemność zapewnia zagotowanie około 9 filiżanek lub 4-5 kubków.

Awaryjnie czajnik może być używany jako kociołek (np. na zupę czy wywary lub na inne mniej lub bardziej płynne potrawy).

 

Coffeepot/Percolator: stal nierdzewna
Pojemność: 1,2 litra z zaparzaczem, 1,5 litra bez zaparzacza
Wysokość: 20 cm
Średnica: 12 cm
Waga: 650 g


Instrukcja parzenia kawy lub herbaty w zaparzaczu:

  • do dolnego naczynia należy wlać wodę w ilości nie przekraczającej oznaczenia NINE CUPS na naczyniu.
  • do pojemnika z sitkiem wsypujemy świeżo zmieloną kawę. Wsypujemy kawę po brzegi, wyrównujemy i usuwamy resztki kawy z krawędzi. Kawy nie należy ubijać, ale można lekko docisnąć.
  • pojemnik z kawą wkładamy do naczynia i stawiamy na palniku kuchenki. Po kilku minutach, gdy wrząca woda przesączy się przez kawę w sitku, do naczynia napływa zaparzona kawa.
  • gdy wypływający napar jest wystarczająco mocny, zdejmujemy kawiarkę z palnika i przerywamy proces perkolacji.

Zasady eksploatacji:

  • przed pierwszym użyciem wszystkie elementy naczynia należy wyparzyć wrzątkiem
  • nie wolno myć w zmywarce ponieważ agresywne środki chemiczne reagują ze stopem aluminium
  • po każdym użyciu należy kawiarkę dokładnie przepłukać wodą i osuszyć (dzięki wytarciu do sucha unikniemy zjawiska utleniania aluminium, które wpływa negatywnie na wygląd naczynia)
  • podczas przygotowywania kawy warto wcześniej wlać gorącą wodę do kubków, by je ogrzać przed podaniem kawy - dzięki temu kawa wolniej będzie stygła
  • kawa parzona w kawiarce będzie miała najlepsze walory smakowe, jeśli zaparzona zostanie z drobno mielonych ziaren

Stan: 6

Nowe